Sök
0
Varukorg

Guide

Vanliga frågor om laminatgolv
 
 

Här har vi samlat vanliga frågor och svar angående laminatgolv

HUR STOR SPRINGA SKALL MAN HA MOT VÄGGEN NÄR MAN LÄGGER ETT LAMINATGOLV?

Du skall lämna en rörelsefog med minst 1,5 mm utrymme per breddmeter golv runt om hela rummet.  Minimum 8-10 mm mellan golv och vägg runt hela rummet. Detsamma gäller även vid trösklar, rör, trappor, pelare, anslutningar till spiselhällar, stengolv etc. Använd kilarna som följer med läggningssatsen.  OBS! Glöm inte att ta bort kilarna när läggningen är klar.

Träbaserade golvmaterial rör sig beroende på luftfuktigheten i lokalen. På sommaren, när det är hög relativ fuktighet inne, sväller golvet. På vintern är det torrt inomhus, och då krymper golvet. Rörelsefogen är till för att golvet skall kunna svälla och krympa utan att ”fastna” eller spänna mot t ex väggar eller dörröppningar.

KAN JAG LÄGGA LAMINATGOLVET OVANPÅ ETT GAMMALT GOLV?

Ja, men trä- och laminatgolv ställer högre krav på planhet än andra golv. Du kan lägga trä- och  laminatgolv på alla plana, fasta underlag där det ligger gamla golv, förutom textilgolv med lugg. Hårdvävd textil och nålfilt fungerar dock bra. Installerar du et trä- eller laminatgolv på ett trä- eller laminatgolv så rekomenderar vi även att installationen sker i 90 graders vinkel mot det underliggande golvet. Kontakta din närmsta butik om du är osäker. Om  underlaget är ojämnt kan det nylagda golvet knirra och svikta. Vid ojämnt underlag måste du därför  spackla upp svackor. Vid enstaka mindre svackor kan det räcka att lägga ett lager grålumppapp extra.

KAN JAG LÄGGA LAMINATGOLVET DIREKT MOT GOLVLIST/VÄGG?

Nej. Laminatgolv kräver utrymme för att kunna röra sig med årstidernas klimatväxlingar. Du skall ha 1,5 mm per breddmeter golv. Rörelsefogen döljer du med golvlisten. Om du inte kan/vill ta bort golvlisten kan du dölja rörelsefogen med en trekantlist som du sätter på längst ned på golvlisten. Du skall lämna en rörelsefog med minst 1,5mm utrymme per breddmeter golv runt om hela rummet.  Minimum 8-10 mm mellan golv och vägg runt hela rummet. Detsamma gäller även vid trösklar, rör, trappor, pelare, anslutningar till spiselhällar, stengolv etc. Använd kilarna som följer med läggningssatsen.

VAD SKA JAG HA UNDER LAMINATGOLVET?

Tarkett har flera olika typer av underlag för laminatgolv. Syftet med underlagsmaterialet är  dels att jämna små ojämnheter i underlaget och ge en bra stegljudsdämpning.

MÅSTE JAG KÖPA NYA VERKTYG?

Oavsett hantverk underlättar rätt verktyg arbetet och golvläggning är inget undantag. Det viktiga är att du har verktyg som är anpassade till det material du skall lägga. En slagkloss är viktig för att inte skada golvet när du slår ihop det. Klossarna finns i olika storlekar och en längre rekommenderas vid läggning av längre brädor.

VAD ÄR DET FÖR SKILLNAD MELLAN TRÄ- OCH LAMINATGOLV?

Ett trägolv är, som namnet antyder, uppbyggt av trä. Beroende på tjockleken har sedan trägolvet i sig olika uppbyggnad. Det har dock alltid ett ytskikt i ädelträ.

Ett laminatgolv består av tre delar: laminatet, HDF-skivan (själva "bäraren") och en stabilisator på baksidan ("backing"). Laminatet består av papper som doppas i olika hartser för att bli starkt och kunna fungera som golvmaterial. Ytan är alltså ett fotografi (av trä, klinker, sten, eller annat mönster).

ÅT VILKET HÅLL SKALL JAG LÄGGA GOLVET?

I ett avlångt rum rekommenderas att lägga golvet i längdriktningen. Har du ett kvadratiskt rum rekommenderas att lägga golvet i riktning med ljusinsläppet.

 

Frågor & svar om trägolv
Vanliga frågor om trägolv

 

HUR MÅNGA ÅR HÅLLER GOLVET?

Ett trägolv som sköts på rätt sätt och som skyddas från t ex grus utifrån kan hålla i 50 år. Samtidigt kan ett golv som ligger på ”fel ställe” och som missköts vara utslitet redan efter ett par månader.
Trägolv håller längre om:

  • Det har en slitstark lack. ­
  • Det skyddas från nötning och märken med bra avtorkningsmatta i entrén och filttassar på möbler. ­
  • Slitskiktet är av ett hårt träslag som minskar risken för intrycksmärken. ( se nedan om trägolvs hårdhet )
  • Det sköts på rätt sätt (dammsugs och fukttorkas regelbundet – inga våta städmetoder).­

Fördelen med trägolv jämfört med t ex laminatgolv och plastgolv är att många trägolv kan slipas om och lackas/oljas på nytt. På så sätt kan man ge golvet ett nytt liv.

KAN JAG LÄGGA TRÄ-/LAMINATGOLVET OVANPÅ ETT GAMMALT GOLV?

Ja, men trä- och laminatgolv ställer högre krav på planhet än andra golv. Du kan lägga trä- och  laminatgolv på alla plana, fasta underlag där det ligger gamla golv, förutom textilgolv med lugg Hårdvävd textil och nålfilt fungerar dock bra. Kontakta din återförsäljare om du är osäker. Om  underlaget är ojämnt kan det nylagda golvet knirra och svikta. Vid ojämnt underlag måste du därför  spackla upp svackor. Vid enstaka mindre svackor kan det räcka att lägga ett lager grålumppapp extra.

KAN JAG LÄGGA GOLVET DIREKT MOT VÄGG/GOLVLIST?

Nej. Trä- och laminatgolv kräver utrymme för att kunna röra sig med årstidernas klimatväxlingar. Du skall ha 1,5 mm per breddmeter golv. Rörelsefogen döljer du med golvlisten. Om du inte kan/vill ta bort golvlisten kan du dölja rörelsefogen med en trekantlist som du sätter på längst ned på golvlisten. Du skall lämna en rörelsefog med minst 1,5mm utrymme per breddmeter golv runt om hela rummet.  Minimum 8-10 mm mellan golv och vägg runt hela rummet. Detsamma gäller även vid trösklar, rör, trappor, pelare, anslutningar till spiselhällar, stengolv etc. Använd kilarna som följer med läggningssatsen.

VAD SKA JAG HA UNDER GOLVET?

Tarkett har flera olika typer av underlag för trä- och laminatgolv. Syftet med underlagsmaterialet är  dels att jämna små ojämnheter i underlaget och ge en bra stegljudsdämpning.

KAN JAG HA TRÄGOLV NÄR JAG HAR HUND?

Ja, men tänk på att välja ett golv med en bra lack. Tänk också på att hundar ofta drar in mer smuts i hemmet vilket sedan kan dras omkring. Märken efter hundklor på trägolv är sällan repor i lacken utan en svag ihoptryckning av slitskiktet. Hundens klor har en liten anliggningsyta vilket ger ett högt tryck på träytan. Lackytan är oftast intakt (på en bra lack) och denna typ av svaga intrycksmärken är en naturlig effekt på trägolv som utsätts för stort yttryck - och är således ej relaterat till fel i produkten. Ett hårdare träslag ger mindre märken, men på t ex ek så kan märken efter hundklor synas i vissa ljus. Denna typ av märken efter hudklor uppkommer inte på  laminatgolv.

Det finns inga produkter att visa i denna kategori.